K zápisu do Guinnessovej knihy rekordov chcú prispieť aj prešovskí tanečníci

14.05.2008 Prešov

Prešov 14. mája (TASR) – V piatok 16. mája presne o 12.00 h sa Prešov spolu s ďalšími európskymi mestami pokúsi získať zápis do Guinnessovej knihy rekordov v kategórii synchronizovaný tanec.
Organizátori očakávajú, že do projektu European Quadrille Dance Festival (EQDF) sa zapojí viac ako 3700 žiakov z 29 základných a stredných škôl v meste. Na klasickú hudbu viedenskej filharmónie, ktorú zložil Johann Strauss, budú tancovať štvorylku.
Na toto podujatie sa prešovská mládež pripravuje už niekoľko dní pod vedením svojich pedagógov. Podmienkou splnenia rekordu je aj oblečenie účinkujúcich. Chlapci budú tancovať v červených a dievčatá v bielych tričkách, na ktorých bude vyobrazené logo festivalu.
\"Aby sa nám podarilo prekonať minuloročný rekord, vo všetkých zapojených mestách musí tancovať viac ako 40.000 účastníkov, \" uviedol dnes pre TASR koordinátor projektu Miroslav Vybíral.
Od 10. do 13. hodiny bude uzavretá doprava na Hlavnej ulici v Prešove. V pešej zóne bude prebiehať generálka a sprievodné programy. Presne o 12.00 h zaznie vo všetkých zúčastnených mestách zvučka, ktorá odštartuje pokus o rekord.
European Quadrille Dance Festival (EQDF) je medzinárodné tanečné podujatie, ktoré začal v roku 2002 organizovať Slovinský zväz tanečného športu. Postupne sa tento projekt rozšíril aj do susedných štátov: Srbsko, Chorvátsko, Maďarsko a Rakúsko. V tomto roku sa k organizácii podujatia pridali aj Slovensko a Česká republika. Okrem Prešova sa do projektu zapojili aj Košice, Ružomberok a Liptovský Mikuláš.
Cieľom podujatia nie je len dosahovanie Guinnessových rekordov, ale predovšetkým vyvolať záujem detí a mládeže o pohybové aktivity, ktorými chcú organizátori prispieť k zbližovaniu národností a rôznych európskych kultúr.
 

Vyberte región